Drożdżówkowa integracja 2021-01-30
Chyba pierwsze takie wydarzenie, piekliśmy drożdzówki na onlajnach. Mistrzem ceremonii był Maciej Czarniawski. Integracja doskonała.
Bez Macieja to nie to samo, ale oto przepis:
Drożdżówki z serem
Ciasto drożdżowe
220 g mleka
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
100 g cukru /opcja zdrowotna - 50 g cukru ew xylitolu
500 g mąki pszennej, plus 2 duże łyżki (opcjonalnie) /opcja zdrowotna: mąka orkiszowa tortowa
80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 jajko
½ łyżeczki soli
pół szklanki mleka do posmarowania ciasta
Masa serowa
1 jajko
60 - 80 g cukru /opcja zdrowotna: 30 g cukru lub xylitolu
1 opakowanie cukru wanilinowego ew laska wanillii lub pasta waniliowa
100 g śmietany, 12% tłuszczu, gęstej
500 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
do masy można dodac rodzynki - 100 g /opcja zdrowotna - berberys suszony
Ciasto drożdżowe
Zaczyn.
Do dużego słoika lub rondelka wlać mleko, dodać drożdże i cukier i
dokładnie wymieszać. Tu dodajemy co mamy z wanilii i/lub dwie 3 krople
esencji pomarańczy hiszpańskich. Odstawić do garnka z cieplą wodą na
jakieś 3 minuty, aż się pojawią bąbelki.
Do
misy wlać zaczyn, dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3-4 minuty.
Dodać łyżkę mąki jak się za bardzo klei i wyrobić jeszcze minutę.
Blachę
lub dno prodiża wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować
wałek, podzielić go na 14 części, z każdej części uformować płaskie
placuszki z zagłębieniami (8-10 cm), ułożyć je na przygotowanej blasze,
pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Prodiżowcy
rozkładają coś w rodzaju spodu pizzy z kancikiem przy ścianie na około.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Masa serowa
Do
naczynia wbić jajko, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać i
dokładnie rozmiksować.Dodać twaróg i śmietanę, tu dodajemy berberys,
rodzynki, róż płatki czy co tam macie a chcecie; wymieszać dokładnie.
Pieczenie
W
placuszkach uformować zagłębienia (Prodiżowcy nakładają masę serową i
na wierzchu cienkie wałeczki imitujące trójkąty pizzy) i wypełnić je
masą serową, posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Piec ok. 20 min
(200°C).
Dodatki informacyjne od Macieja:
Co ma wspólnego ciasto drożdżowe i pumeks?
Miałem kiedyś okazję wziąć udział w kursie profesjonalnym u chefa Kurta Schellera i podziwiałem jego intuicję i swobodę dobierania składników potraw i przypraw. Gotował z głowy, albo jak kto woli - od serca, i dopiero przyciśnięty dawał nam przepisy (myśleliśmy że tylko dokładny przepis jest gwarancją zostania domowym master chefem :))
Jedyną częścią kursu, której nie prowadził on sam była ta poświęcona ciastom i cukiernictwie, ściągał na nią innego szefa, speca od cukiernictwa francuskiego... Jak mówił Scheller, cukiernictwo to nie matematyka, tu trzeba myśleć! No i fakt, ta część kulinariów wymaga większej precyzji i trzymania sie receptury niż nawet wymyślne potrawy mięsne, a tego Kurt Scheller nie lubi :) .
Na naszym spotkaniu drożdżówkowym postaram się, by zarówno Ci gotujący "od serca", jak i Ci bardziej skłonni do dokładnego dawkowania odnieśli sukces :).
A podobieństwa między ciastem drożdżowym i pumeksem omówimy na spotkaniu :)
Natomiast jeśli myślicie, że warto zapewnić sobie kolejne cukiernicze sukcesy to przydatnym narzędziem cukierniczym będzie w miarę dokładna aga, pozwalająca odmierzyc z dokładnością do 1 grama, np taka WAGA JUBILERSKA 500g 0,01g CYFROWA PRECYZYJNA LCD. NIE BĘDZIE ONA NIEZBĘDNA na spotkaniu drożdżówkowym (damy radę inaczej), ale na pewno się przyda...
czy wiecie jak wyglada ten straszny gluten ? na spotkaniu go wyciągniemy z mąki, obnażymy i za karę usmażymy ! :)
Maciek